top of page

5 tips du bÞr tenke pÄ for Ä fÄ stabile bilder nÄr du bruker stativ.



Underlag. Stativet mÄ stÄ stÞdig og stabilt pÄ et fast underlag uten bevegelse, vibrasjon eller stÞt som gÄr videre opp i kameraet. StÄr stativet pÄ en bro med biltrafikk eller pÄ en terrasse med folk, eller i skogen pÄ ei myr eller i mose, eller ute i en elv eller i sjÞen med bÞlger eller i sand kan det gi sig og bevegelse som kan sees i bildet om eksponeringstiden er lang.


Vind. BlÄser der kan det gi bevegelse som kan minskes med Ä ta bort skulderstroppen ol. utstyr som vinden kan ta tak i. Har sentersÞylen en krok under, kan det henges noe tungt i den for Ä minske bevegelsen, men pass pÄ at det ikke er med pÄ at vinden fÄr tak i det ogsÄ og gjÞr det verre.


Uttrekk. Ha stativet sÄ lavt som mulig, jo hÞyere stativ er mer ustabil blir det. Trekk ut de ytterste tynne benene til slutt, og bruk av sentersÞylen kun i ytterste nÞd.


Handling. Bruk tidsforsinkelse i kameraet eller fjernutlÞser for Ä minske bevegelsen i kameraet nÄr utlÞseren trykkes ned. Kan ogsÄ lÄse opp speil for Ä minske vibrasjon nÄ bildet blir tatt pÄ speilrefleks. SlÄ ogsÄ av stabilisatoren om objektivet har det, det kan pÄ enkelte objektiv jobbe mot seg selv nÄr kameraet stÄr pÄ stativ.


Trekke til. Se etter at alle skruer og hurtigklemmer er ordentlig til trekt pÄ stativet. Spesielt viktig at stativfeste pÄ kameraet er skikkelig til trekt. Bruker du en stor tele med stativfeste, sÄ bruk det for Ä stabiliser vekten mer sentret over stativet. Portrettbilder med kameraet pÄ hÞykant, prÞv Ä unngÄ Ä vipp kamerat ut til siden ved lengre eksponeringer, dette kan lÞses med en L-brakett.


Ved bruk av kamera i studio pÄ stativ, med blits og rask eksponering, kan stort sett alt over her brytes.


Siste innlegg
Arkiv
bottom of page