top of page

5 tips du bør tenke på for å få stabile bilder når du bruker stativ.



Underlag. Stativet må stå stødig og stabilt på et fast underlag uten bevegelse, vibrasjon eller støt som går videre opp i kameraet. Står stativet på en bro med biltrafikk eller på en terrasse med folk, eller i skogen på ei myr eller i mose, eller ute i en elv eller i sjøen med bølger eller i sand kan det gi sig og bevegelse som kan sees i bildet om eksponeringstiden er lang.


Vind. Blåser der kan det gi bevegelse som kan minskes med å ta bort skulderstroppen ol. utstyr som vinden kan ta tak i. Har sentersøylen en krok under, kan det henges noe tungt i den for å minske bevegelsen, men pass på at det ikke er med på at vinden får tak i det også og gjør det verre.


Uttrekk. Ha stativet så lavt som mulig, jo høyere stativ er mer ustabil blir det. Trekk ut de ytterste tynne benene til slutt, og bruk av sentersøylen kun i ytterste nød.


Handling. Bruk tidsforsinkelse i kameraet eller fjernutløser for å minske bevegelsen i kameraet når utløseren trykkes ned. Kan også låse opp speil for å minske vibrasjon nå bildet blir tatt på speilrefleks. Slå også av stabilisatoren om objektivet har det, det kan på enkelte objektiv jobbe mot seg selv når kameraet står på stativ.


Trekke til. Se etter at alle skruer og hurtigklemmer er ordentlig til trekt på stativet. Spesielt viktig at stativfeste på kameraet er skikkelig til trekt. Bruker du en stor tele med stativfeste, så bruk det for å stabiliser vekten mer sentret over stativet. Portrettbilder med kameraet på høykant, prøv å unngå å vipp kamerat ut til siden ved lengre eksponeringer, dette kan løses med en L-brakett.


Ved bruk av kamera i studio på stativ, med blits og rask eksponering, kan stort sett alt over her brytes.


Comments


Siste innlegg
Arkiv
bottom of page