top of page

Fotokurs på Højskolen i Danmark

Just kommet hjem etter en ukes fotokurs på Vrå Højskole.

Kurset var satt opp for at alle skulle ha nytte av det, så det startet med å lære kameraet og kjenne i å bruke det i manuelt eller semi-manuelt, med å justere ISO, blender og lukker, eller sette det i blender eller lukkerprioritet, pluss hva forskjellen er på JPG og RAW fil. Videre så var det teoretisk om komposisjon, og en foto-utflukt for å prøve det i praksis det vi hadde lært. Turen gikk til Løkken hvor vi tok bilder der som måtte være klare for vurdert neste dag. Det var også opplæring i bruk av lys i studioet og blitslys ute. En hel dag var satt av til Photoshop. Vi ble også utfordret til en konkurranse på bilder tatt fra tur nr. 2 som gikk til Hirtshals og Rubjerg knude fyr eller bilder tatt i studio, hvor det var 3 tema: Landskap, Portrett (av en du ikke kjenner) og Fritt. Vi fikk god tid til å jobbe med bildene, for siste kveld var det fernissering (utstilling) av bildene og premiering. Hvor jeg fikk 3. plass i landskap og 2. plass i portrett :-)

Det foregikk 2 andre kura i samme uken som vi var der, det ene var malerkurs med flere jenter fra Norge, og et hundekurs. I tillegg var det ungdommer der på sommer-camp fra flere land. Så utstillingen hadde mange besøkende, vi så også på hund-oppvisning og bildene som var malt den uken av de andre. Mange flott og fine malerier og hunde-oppvisninger hvor hundene gikk gjennom en "hinderløype".

Lærerne vi hadde var erfarende og hjelpsomme: Søren Schnoo Pressefotograf og Lasse Damgaard student og fotograf.

Danmark bruker flere av sine mer enn firs (80) folkehøyskoler til sommerkurs, og noen av dem har ukes kurs med foto opplæring. På Vrå Højskole 3 mil syd for Hirtshals var det satt opp 2 fotokurs i sommer, ett analogt (Iscenesat fotografi) og ett digitalt (Forny dit fotografi). Tove gikk på det første, og jeg Espen på det siste.

En typisk dag starter med morgenmad fra 8-9, så er det frivillig morgensamling kl. 9 med informasjon, sang og dagens ord som kunne være, frihet, demokrati, egoisme, valg osv. Kurser startet kl 10, Frokost (lunsj) ble servert fra 12:30- 13:30 og Aftensmad (middag) 18:30 - 19:30. De har et flott kjøkken med mye god Dansk mat, så det å holde vekten var ikke lett, for mellom måltidene ble det også server småkaker og frukt til kaffen. Til måltidene kunne en kjøpe vin eller øl, eller ha medbrakt. Om aftenen fra kl. 19:30 var det fellessamling for de som ønske det, hvor sang inngikk. Første kveld info om Højskolen, neste aften var det et interessant og annerledes foredrag om hjerne, så en sangkveld, en konsert med «Two Men and a Dog», og til slutt fernissering.

Etter aften samlingen gikk vi til verkstedet gjerne med en flakse vin og jobbet vider med bildene eller bare samlet og var sosiale.

Sommerkursene blir støttet av dansk stat, også for oss nordmenn. Ukeskurset jeg gikk på var ganske rimelige, og kom på 4500,- DKK som inkluderer i tillegg til kurset, kost og losji. Jeg betalte 800,- ekstra for å få enerom.

Siste innlegg
Arkiv
bottom of page